Kako se prave 3D štampane kuće

Published: May 6, 2022

3D štampa postaje sve zastupljenija u različitim industrijama. Ovih dana čak možete imati i 3D štampan dom.

Kako se prave 3D štampane kuće?

3D štampane kuće se ne prave u džinovskim 3D štampačima ili bilo čemu sličnom. Umesto toga, kuće se grade korišćenjem 3D štampanih materijala ili pomoću tehnologija kao što su robotski ekstruder ili štampanje peskom. Korišćenje 3D štampanja za građevinarstvo nudi prednosti u odnosu na uobičajena sredstva za izgradnju.

Mogućnosti 3D štampanja su naizgled neograničene, sa sve više napretka iz godine u godinu. Koliko god to izgledalo ludo, 3D štampane kuće i zgrade sada su stvarnost. U ovom članku ćete saznati šta su 3D štampane kuće, kako se prave, koliko koštaju, kako se upoređuju sa kućama standardno izgrađenim i koje su neke od prednosti i nedostataka 3D štampanih kuća.

Razumemo da svaki put kada posetite naš sajt, verujete nam da ćemo vam pružiti najbolje informacije koje možemo. Dakle, to je ono što želimo da vam pružimo. Da bismo to osigurali, proveravamo sve informacije češljem sa finim zupcima i kombinujemo naše znanje sa drugima u industriji kako bismo pružili najtačnije informacije koje možemo. Dakle, pošto u ovom članku naučite sve o 3D štampanim domovima, uradite to sa poverenjem!

Šta su 3D štampane kuće i kako se prave?

3D štampane kuće mogu zvučati kao nešto iz futurističkog naučno-fantastičnog filma, ali to je zapravo stvarnost u kojoj svi danas živimo. Da li to znači da se 3D štampane kuće grade pomoću ogromnih 3D štampača koji obuhvataju celu kuću? Pa ne. Barem, ne obično (iako je mala kuća izgrađena na ovaj način). Umesto toga, oni se prave korišćenjem određenih tehnika 3D štampanja ili samo korišćenjem 3D štampanih materijala.

3D štampanje kuće

Koliko god ova ideja zvučala ludo – verujte nam, znamo da jeste – kuća se zapravo može 3D štampati. Nema veze sa malom kućicom koja je odštampana u džinovskom 3D štampaču koji smo ranije spomenuli. Ali umesto toga, postoje dva glavna načina na koje (delovi) kuća mogu biti 3D štampani danas koristeći tehnologije dostupne trenutno. Ili se bar materijali za izgradnju kuće mogu štampati. Hajde da brzo pogledamo svaki od njih.

Robotski ekstruder za ruke

Kada razmišljate o tome kako bi kuća zapravo mogla biti 3D štampana, velike su šanse da vam to pada na pamet. Baš kao što normalan FDM stoni 3D štampač ima uređaj tipa robotske ruke koji štampa, ova velika robotska ruka ekstrudera je slična. Razlika je uglavnom u veličini ruke i činjenici da nema ostatka štampača oko kuće!

Ali princip rada ostaje uglavnom isti kao kod daleko manjeg desktop štampača. Koristeći tehnologiju poznatu kao izrada kontura, robotska ruka se kreće okolo po šinama i štampa kuću sloj po sloj. Baš kao običan 3D štampač! Ono što je neverovatno zanimljivo u vezi sa ovim štampačem je to što on zapravo štampa beton, nešto što mnogi ljudi nikada ne bi pomislili da je moguće pre samo nekoliko godina!

Ova tehnologija je relativno nova i biće neverovatno gledati kako napreduje još dalje u narednih nekoliko godina i čini 3D štampanje u građevinarstvu još lakšim.

Peščana 3D štampa

Dok je robotska ruka iznad najčešći metod 3D štampanja velikih opcija kao što je kuća, metod štampanja građevinskih materijala koristi se 3D štampač na pesku. Ako niste upoznati sa načinom na koji ovaj metod funkcioniše, on je po svom procesu prilično sličan tehnikama SLS i Jet Fusion 3D štampanja koje se trenutno koriste u industrijskim 3D štampačima.

Sa peščanim 3D štampačem, velika mašina počinje sa jednim slojem peščanog praha. Koristeći vezivo, štampač tada počinje da očvršćava oblik materijala za kuću malo po malo. Iako ovaj proces možda neće stvoriti celu kuću kao što to može robotska ruka, 3D štampanje građevinskih materijala pomoću štampača na pesku može dovesti do neverovatno brzog vremena proizvodnje i dobijanja prilagođenih delova koje bi graditelji teško mogli da pronađu bilo gde drugde.

Govoreći o 3D štampanju materijala za izgradnju kuće, a ne o štampanju celog doma, hajde da pogledamo koji građevinski materijali mogu biti 3D štampani.

Koji materijali za izgradnju kuće mogu da se štampaju 3D?

U teoriji, sa skoro neograničenim mogućnostima koje dolazi sa 3D štampanjem, skoro sve se može odštampati. Ali nije tipično – barem ne još – da se zapravo izgradi kuća napravljena od potpuno 3D štampanih materijala. Za mnoge predmete jednostavno ne bi imalo smisla trošiti vreme i novac na 3D štampanje kada su tako lako dostupni i pristupačni na druge načine.

Ali definitivno postoje neki delovi kuća koji se mogu 3D štampati kako bi se potencijalno uštedeli vreme i novac. Jedna od najčešćih upotreba 3D štampanja u izgradnji kuća je beton koji smo pomenuli gore. Sa robotskom rukom, moguće je brzo i efikasno 3D štampati beton u bilo kom obliku i lokaciji. Zakrivljeni temelji i zidovi nikada nisu bili lakši nego sa 3D štampačem, što značajno smanjuje troškove ovih atraktivnih karakteristika.

Osim betona, mogu se štampati i mnogi drugi tipični materijali za izgradnju kuće. Jedna od najlakših stvari za štampanje su 3D štampane daske i/ili klinovi za zamenu drvenih klinova koji čine okvir kuće. Naročito sa ogromnim povećanjem troškova drvne građe u 2020. i 2021. godini, korišćenje 3D štampanih materijala izgleda još obećavajuće. Ovi delovi se mogu štampati brzo, efikasno i u velikom broju, što ih čini neverovatno pristupačnim za upotrebu.

Koliko koštaju 3D štampane kuće?

Baš kao kada biste pitali koliko košta bilo koja druga vrsta kuće, neverovatno je teško odgovoriti na tako jednostavno pitanje. Troškovi stanovanja u velikoj meri zavise od oblasti u kojoj se kuća nalazi, doba godine, za šta se prodaju uporedivi domovi oko nje, kakvo je trenutno tržište nekretnina i mnogih drugih faktora. Ali možemo pogledati cenu 3D štampanih domova u opštem smislu da bismo dobili predstavu o tome koliko koštaju.

Hajde da počnemo tako što ćemo pogledati smešan raspon troškova koji se mogu videti u 3D štampanim domovima. U zavisnosti od toga kako je izgrađen i koliki je deo kuće napravljen pomoću 3D štampanja, može koštati samo 5.000 dolara za izgradnju super jednostavnog 3D štampanog doma. Na drugom kraju spektra, takođe biste mogli da platite milione dolara za raskošniji dom izgrađen korišćenjem 3D štampanja.

Ali generalno, možete očekivati da će konstrukcija 3D štampanja biti manja od standardne izgradnje kuće. Na osnovu kvadratne stope, 3D štampanje kuće obično košta samo oko 30% do 50% troškova tipičnih metoda izgradnje kuće. Ali onda imajte na umu da će mnogo češće nego ne, normalne metode izgradnje i dalje morati da se koriste da bi se domovi završili u potpunosti. Što onda naravno počinje da povećava troškove.

Na nekim tržištima možete izgraditi kuću pomoću 3D štampača za oko polovinu cene kuća u tom području koje su izgrađene korišćenjem konvencionalnijih načina gradnje. Ali većinu vremena, cene za domove će biti slične jedna drugoj. Od danas, čak i ako je kuća jeftinija za izvođača radova, 3D štampane kuće su malo novina i onda će podići cenu kako bi odgovarale uporedivim kućama u blizini.

Dakle, ako sami gradite kuću, možete uštedeti pristojan novac koristeći 3D štampane materijale i metode izgradnje. Ako kupujete već izgrađenu kuću, očekujte da ćete platiti slične cene bilo da je kuća 3D štampana ili izgrađena kao normalna kuća.

Koje su prednosti i mane 3D štampanih kuća?

Kao i sve druge stvari u životu, postoje i prednosti i mane za 3D štamparske kuće i 3D štampanje uopšte. Iako ova tehnologija bez sumnje obećava – znam da smo uzbuđeni! — naravno, postoje neki kompromisi za korišćenje 3D štampanja u građevinarstvu. Hajde da pogledamo neke od najvećih prednosti i nedostataka ove neverovatne tehnologije.

Mogućnosti dizajna — Prava lepota 3D štampanja. Sa načinom na koji 3D štampa funkcioniše iz temelja, mogućnosti dizajna su gotovo beskrajne. Zato slobodno budite kreativni koliko želite!
Uštede troškova — Kao što ste pročitali iznad, postoji ozbiljan potencijal za uštedu novca korišćenjem 3D štampanja u građevinarstvu, više od 50% ili čak daleko više.
Brzi i efikasni — 3D štampači mogu da rade bez iscrpljenosti ili potrebe za pauzom. A pošto koriste aditivnu proizvodnju, ovaj metod konstrukcije ne proizvodi skoro nikakav otpad — štedeći više vremena i novca.
Dobro za životnu sredinu — 3D štampači obično koriste ekološki prihvatljivije materijale kada štampaju kuću, a domovi obično stvaraju manje emisije CO2. Oba su dobra za životnu sredinu.
Mane:
Veliki početni troškovi — Ako želite da 3D štampate svoj dom, veliki štampači koji su potrebni za to će skoro sigurno podići ukupne troškove više od kupovine normalnog doma.
Obično se ne može izgraditi cela kuća — Iako je to urađeno, nije uobičajeno da se ceo dom štampa 3D. I dalje će se morati koristiti konvencionalne tehnike izgradnje.
Nedostatak glatke završne obrade — Pošto se beton štampa sloj po sloj, završni sloj kuće će imati primetne slojeve. Nekima će se dopasti ovaj izgled jer je nešto drugačije, ali drugima se neće dopasti gruba spoljašnjost.
Uzima poslove od radnika — Kako 3D štampači počinju da grade domove, izvođačima je potrebno manje radnika na licu mesta dnevno da bi pomogli u poslu, terajući ljude da ostanu bez posla.
Imajući na umu ove prednosti i nedostatke, moraćete da odlučite da li je 3D štampanje kuće za izgradnju pravo za vas ako razmišljate da krenete ovim putem. U svakom slučaju, to je super uzbudljiva tehnologija koja ima potencijal da zauvek promeni građevinsku industriju.

možda će vas zanimati