Fileri za lice – vrste i način delovanja

Published: September 8, 2023

Šta su fileri za lice?
Fileri za lice nazivaju se i dermalnim filerima, a tu su kako bi podmladili vaše lice tako da izgledate desetak godina mlađe! Dermalne filere stručnjaci iglama ubacuju u unutrašnjost vaše kože, kako bi održali punoću obraza, usana, fine linije brade, čelo bez bora. Neki od vas su se susreli sa prvim znacima starenja u tridesetim, a drugi dio dama zna kako je to kad se lice opusti i obrazi postanu ispijeni.

Gdje god da pripadate, fileri za lice provratiće svježinu i mladalački sjaj vašoj koži. Oni popunjavaju obraze vračajući im volumen, tako da se koža na neki način regeneriše. Da, moguće je da se vaše lice regeneriše zahvaljujući unetoj strukturi, ukoliko su sastavljeni od prirodnog materijala. Oni kao da podržavaju elastičnost vašeg lica, omogućavajući mu potporu tako da ostane sveže i zategnuto.

Pored volumena obraza važni su za vaše usne, koje krajem četrdesetih mogu gubiti svoj luk. Gornja usna postaje tanka i daje tužan izgled licu, tako da dame zaborave na uživanje u crvenom karminu. Stručnjaci su se pobrinuli za ovaj problem, pripremajući adekvatne dermalne filere za lice. Mogu se postaviti u unutrašnjosti kože tako da povežu finu strukturu lica i proteina unutar nje, na prirodan način. Daju prirodan izgled licu i osvežavaju celokupan izgled, dajući damama samopouzdanje!

Od čega su napravljeni fileri za lice?
Danas se koriste fileri za lice sastavljeni od prirodnih materija razgradivih u samoj koži. Sve što je licu potrebno da bi održalo elastičnost i punoću jesu proteini, dovoljna količina vode i vitamina. Upravo su stručnjaci pripremili kolagen, elastin, hijaluronsku kiselinu unutar filera tako da budu prava bomba za kožu lica! Pozitivna bomba, jer nadoknađuje izgubljene hranjive materije održavajući lice zavodljivim.

Dermalni fileri za lice traju određeni vremenski period, jer su od prirodnog materijala. Razgrađuju se i održavaju kožu vlažnom, tako da daju prirodan izgled licu. Koža ne djeluje suvo, meka je na dodir i kontraindikacije su svedene na minimum. U poređenju sa pomalo zastarelim metodama poput botoksa, za koji je potreban dugoročan oporavak nakon tretmana, mogu biti pravo blago za vaše lice!

Čemu tačno služe dermalni fileri za lice?
Dermalni fileri su potpora za vaše lica koja ga održava zategnutim i sjajnim.Tu su da podrže već postojeće proteinske veze u unutrašnjim slojevima kože. Istražujući saznajem da u dubljim slojevima kože imamo bukvalno mrežu proteina, koja održava vaše lice zategnutim. Tokom godina, proteini se gube, tako da ista mreža počinje da se rasteže i slabi. Promene se ogledaju na površini lica kao ispijeni obrazi, spušteni kapci, tanke ispijene usne i duboke bore.

Stvari rešava dermalni filer za lice!
Kada se filer postavi u željeni dio kože, on je potpora kolagenskim strukturama. Tačnije od pomaže pomenutoj mreži proteina da održi svoju zategnutost i ostane jaka bez obzira na godine. Neki od dermalnih filera imaju svojstvo prikupljanja vode, a ćelije lica koje su dovoljno hidrirane žele da se regenerišu.

Ubrzava se proces stvaranja novih proteina i zdravih i jakih ćelija, bez obzira na vaše godine! Zato se konstantno naglašava važnost prirodnih materijala koji se ubacuju u vašu kožu. Slikovito neki od stručnjaka objašnjavaju da su dermalni fileri tu da popune vaše ispijene obraze, dajući im volumen. Isto je i sa drugim dijelovima lica, dakle sve što izgubi volumen i elastičnost fini jastučić popunjava i vraća u život.

Vrste dermalnih filera za lice
Kroz prethodni deo teksta pominjala sam da postoji nekoliko prirodnih ali i veštačkih struktura filera za lice. Po odlasku kod stručnjaka na osnovu celokupnog stanja vašeg lica, ali i godina preporučiće vam dermalni filer koji pristaje uz vašu kožu. Naravno, to je samo preporuka i uvijek možete sami izabrati. Pred vama su najčešće korišćene i najpoznatije vrste dermalnih filera za lice!

Hijaluronski fileri
Hijalurosnki fileri su najpoznatiji i umanjiće dubinu vaših bora. Mogu potpuno ispeglati bore oko usana, tako da im vrate pun izgled! Hijaluronska kiselina je prirodna materija koju imamo u kosi, koži i zglobovima. Tokom godina gubi se iz drugog sloja kože tako da ona postaje suva i naborana. Utiskvanjem filera sa hijaluronskom kiselinom čestice vode će sa zadržati u koži, dajući joj mekoću i sjaj.

Ispeglaće se duboke bore, tako da izgledate do deset godina mlađe! Hijaluronski fileri podstaknuće stvaranje kolagena, tako da mođete primetiti bolji tonus kože lica. Hijaluronsku strukturu imaju fileri Belotero, HyloFarm, Juvederm, Prevelle Silk koji su i najpoznatiji. Postoje i druge marke, koje su dame isprobale, ali čitajući forume dolazim do zaključka da su ovo najčešće korišćenji hijaluronski fileri za lice. Vaši obrazi su izgubli volumen? Za vas su bolji sljedeći…

Kolagenski fileri za lice
Kolagenski fileri ojačavaju mreže kolagena i elastina, koje održavaju tonus vaših obraza i usana. Preporučuju se za ove dvije regije, jer im po nanošenju vraćaju punoću i volumen, ali tako da izgledaju prirodno i jedro. Prirodan izgled zagarantovan je uz proteine, tako da ne morate da brinete o mogućem vještakom izgledu poput ‘’lutke’’ i kontraindikacijama. Ističu se Cosmoderm, Fibrel, Evolence i još nekoliko vrsta kolagenskih filera među raznolikim iskustvima korisnica. Moram da pomenem i narednu vrstu filera, koje je sa razlogom bačena u sjenku.

Sintetički fileri za lice
Sintetički fileri predstavljaju mješavinu vještačkih kiselina sa prirodnim supstancama, kako bi ispeglali bore i povratili volumen lica. Iako stručnjaci pripremaju mešavinu za filere, ipak treba biti oprezan. Osjetljivoj koži ne moraju prijati, a ukoliko vam prijaju na početku nakon nekoliko mjeseci mogu stvoriti kontraindikacije. Nisu česte, ali su moguće zato razmislite dva puta. Ukoliko se ipak odlučite za njih Belafil, Sculptura i Silicone na listi su omiljenih!

Želite prirodne filere za lice?
Lipofileri
Kim Kardašijan pohvalila se da je lipofilerima osvježila volumen svojih usana, od tada su hit u svijetu! Hirurzi specijalnom tehnikom uzimaju vaše salo i dodaju u vidu filera, tako da one postaju pune i sjajne. Nema stranih materija koje tijelo treba da prihvati, takoreći sve je vaše i prirodno.

Fileri za lice u kremi
Pojedine linije proizvoda za njegu lica navode da u kremama imaju filere koji čine vaše lice mladim. Riječ je o prirodnoj bazi same kreme, odnosno hijaluronskoj podlozi. Takve kreme nanose se dva puta dnevno na lice, zaštiće vas od spoljašnjih uticaja, učiniti obraze mekim i izbrisati godine. U mješavini sa biljkama daju potpuni potencijal i jačaju imunitet lica, tako da ono ostaje zdravo i jako! Sprječava se pojava novih bora, bez korišćenja igli i posjete ljekaru. Realno, filera nema, nego komponenti sličnih onima koje se ubrizgavaju pod kožu.

Vrste filera za lice prema tome gdje se ubrizgavaju
Sam način ubrizgavanja filera stručnjaci razlikuju. Želim da vam kažem da ne mogu ubrizgati isti filer u obraze kao u usne! Kada bi to uradili lice ne bi izgledalo prirodno, zato je važno birati provjerene ordinacije u kojima će filere postaviti tako da svi vaši nedostaci nastali usljed starenja nestanu sa lica.

Fileri za usne
Fileri za usne najčešće se dodaju u gornju usnu, iznad nje ali u u same uglove usana. Tačnije u kožu oko uglova usana kako bi nestale bore. Bore oko usana pojavljuju se kao prvi znak starenja, a u tridesetim mogu biti frustrirajuće.

Fileri za obraze
Dermafileri za obraze tu su da povrate volumen obraza ali i sjaj i mekoću vaše kože. Prirodna struktura održaće vlažnost u unutrašnjim slojevima lica, spriječiti dehidrataciju obraza i učiniti vaše lice vedrim i odmornim.
Fileri za nos
Fileri mogu ispraviti oblik vašeg nosa, blago, ukoliko se on tokom godina izmenio. Naravno ponekad je operacija neophodna! Ukoliko su se pojavile nazolabijalne bore ili bore između obrva dermafileri će kožu učiniti mladom. To nije sve!

Fileri za područje tik ispod slepoočnice
U pedesetim oči se spuštaju ka dole, dobijajući tužan izgled. Mijenja se takozvani trougao lica, tako da pred ogledalom izgledamo ispijeno. Upravo ih fileri u predelu kosti ispod slepoočnice, a pre samog obraza, mogu vratiti u prvobitno stanje. Saznajem čitajući da mogu podići oči, tako da dobiju svjež izgled i sprečiti menjanje trougla lepote lica!

Najpoznatiji fileri za lice prema mjestu ubrizgavanja
Kada kažem najpoznatiji, mislim na brendove koji su pokazali kvalitet i istrajnost širom svijeta. Tu je već pomenuti Juvederm koji će eliminisati sitne bore oko usana, ali i vratiti usnama punoću i sjaj. U ovom predjelu lica koristi se i Ultra Velbera koja se unosi ispod donje usne kako bi spriječila tužan izgled lica usled starenja. Juvederm je poznat i za regiju oko očiju, jer se dobro pokazao prilikom eliminisanja sitnih bora. Dame u kasnim pedesetim Juvedermom peglaju sitne brazde na obrazima, koje se teško prekrivaju šminkom. Kako bi potpuno povratili volumen obraza tu su Belotero i Radiese koji mogu istrajati na licu i više od godinu dana. Posavetujte se sa stručnjakom jer samo on ume da izabere odgovarajući filer za vašu kožu! A šta ako nešto pođe po zlu?

Fileri za lice – greške
Greške sa dermalnim filerima u vidu kontraindikacije se retke, ukoliko birate prirodne materijale. Kada smo kod biranja, moram da napomenem da je važno pratiti preporuke i izabrati dobrog ljekara. Greške prilikom ubrizgavanja filera vide se na kraju tretmana i drastično mogu promeniti izgled vašeg lica. Jagodice su nekim od dama postale prenaglašene, podignute do same ivice oka tako da izgledaju ‘’prenapumpano’’.

Tog trenutka kao da sve pada u vodu, čak i prirodan sastav filera. Napravljeni su da daju prirodan mladalački izgled, ali u ovom trenutku dame djeluju veštaki, izoperisano. Druga strana priče o greškama svodi se na nestručnost osoblja koje bira sastav filera. Ukoliko nije proverena sama unutrašnjost dermalnog filera, odnosno njen kvalitet on se u dubljim slojevima kože može ispomerati. Veštake supstance koje ne treba da budu unutar dermalnog filera mogu izazvati kontraindikacije, upaliti vaše lice i stvoriti unutrašnje infekcije. U nekim slučajevima jastučić se razdvojio i lice je izgledalo izbrazdano i valovito. To nikome ne želim! Zato budite oprezni i birajte prave lekare.

Efekti dermalnih filera
Efekti dermalnih filera nisu trajni, što sam vam već napomenula. Od vaših životnih navika zavisi da li ćete izgledati mladoliko. Ukoliko koža vapi za hidratacijom i dodatnim proteinima prorodan dermalni filer razgradiće se ranije. Za svega nekoliko meseci tonus kože lica ponovo će opasti i korekcija je neophodna. U normalnim uslovima, odnosno uz pravilnu negu lica fileri mogu održavati lice besprjekornim godinu dana i više, male korekcije održaće mladolikost i u godinama pred vama. Naravno, niko vam ne može garantovati da će vam fileri odgovarati iz godine u godinu. Ponekad može doći do prezasićenja tako da je koži lica potreban odmor od dermalnih filera. Zato je pravilna nega jedini da održite lepotu lica, bez kontraindikacija. Evo šta to podrazumijeva!

Alternativa dermalnim filerima
Pravilnom njegom lica možete održati tonus kože, bez obzira na godine. Jasno je da je starenje kože normalan proces i da ga ni jedan tretman ne može zaustaviti, ali pravilna nega lica ubrzaće regeneraciju i održati lice jedrim i lepim. Temeljan piling lica ili takozvano dubinsko čišćenje kože, neophodno je kako bi skinuli prljavštine i mrtve ćelije sa lica.

Ukoliko se pune na vašoj koži, pore ne mogu da dišu i kako je kiseonika sve manje ubrzava se starenje lica. Pojavljuju se prve bore u kasnim dvadesetim, što je frustrirajuće. Nakon čišćenja, nanošenjem kreme sa prirodnom podlogom koja čuva vodu, održaćete kožu mekom i glatkom. Krema protiv bora popuniće fine, tek rođene linije oko vaših očiju i usana i nahraniti lice, tako da se proizvodi više proteina. Na taj način sadržaćete mladolik izgled i izbjeći posjetu ljekaru i ubrizgavanje filera.

Nema potrebe za kajanjem, nikad nije kasno da počnete pravilno da negujete svoje lice! Ipak, ukoliko su godine sa sobom već donijele duboke bore i ispijene obraze tretman matičnim ćelijama, može biti zamjena za filere pod kožom. Ubrizgavaju vam nove, zdrave i jake ćelije tako da se koža vraća u život! Ispijeni obrazi nakon nekoliko tretmana matičnim ćelijama postaju deo prošlosti i rumen izgled lica je zagarantnovan.

Bojite se igli?
U tom slučaju uživajte na kozmetičkom stolu uz LED lampu za lice. Određene boje LED svjetlosti smanjuju vidljivost bora, pokreću cirkulaciju i podmlađuju lice za svega dva do tri tretmana.
Cijena filera za lice
Cena filera varira od grada do grada.. Sama cena zavisi i od vrste filera kao i količine koja se unosi u unutrašnjost vašeg lica. Imajte na umu da je stručnost presudna, kako bi fileri dali prirodan i svež izgled licu! Zato dame ne štede novac. Kakva su njihova iskustva tokom tretmana i nakon istog?

Iskustva sa filerima za lice
Tretman podmlađivanja filerima za lice postao je popularan jer daje rezultate odmah po izlasku iz salona. Pritom, nema višenedeljnog oporavka, koji umije da izmori čitavo tijelo. Saznajem čitajući forume da su neke od dama prebrodile strah od igli i izbjegle bol prilikom ubrizgavanja filera, zahvaljujući lokalnoj anesteziji. Maže se na kožu lica i za nekoliko minuta djeluje!

Muškarci hvale filere za lice, jer daju prirodan mladalački izgled. To im je posebno važno u pedesetim kada žele da sačuvaju muževne konture lica i uživaju u njima još nekoliko godina. Kao što vidite fileri za lice jednako koriste svima, bez obzira na pol! Mogu vratiti mladolikost vašeg lica koliko danas. Mi smo vas upoznali sa ulogom i najbitnijim vrstama. Odluka o načinu podmlađivanja je na vama!

Izvor: Minja Miljuš/lepolice.com

možda će vas zanimati