Otkrijte Biser Balkana: Najlepša mesta koja treba posetiti u Srbiji

Published: July 7, 2023

Srbija, zemlja sa bogatom istorijom, prirodnim lepotama i gostoljubivim ljudima, krije neka od najlepših mesta na Balkanu. Bez obzira da li ste zaljubljenik u prirodu, kulturno nasleđe ili urbani šarm, u Srbiji ćete pronaći nešto što će vas oduševiti. U ovom članku istražujemo neke od najlepših mesta koja treba posetiti u Srbiji i uživati u njihovoj jedinstvenoj lepoti.

 1. Beograd – Večni Grad: Beograd, glavni grad Srbije, privlači posetioce svojim šarmom, bogatom istorijom i živahnim noćnim životom. Sa impozantnim tvrđavama, slikovitim ulicama Kalemegdana, živopisnim Savskim kejom i modernim arhitekturom, Beograd je spoj prošlosti i sadašnjosti koji će vas očarati.
 2. Novi Sad – Grad Kulture: Novi Sad, drugi po veličini grad u Srbiji, poznat je po svojoj multikulturalnoj atmosferi i spektakularnom Petrovaradinskom tvrđavi. Pored toga, grad je dom poznatog muzičkog festivala EXIT i nosilac titule Evropske prestonice kulture za 2022. godinu.
 3. Đavolja Varoš – Prirodno Čudo: Đavolja Varoš, prirodni fenomen smešten u planinskom području jugozapadne Srbije, karakterišu jedinstvene stene u obliku kula. Ova netaknuta prirodna atrakcija privlači posetioce svojom mističnom lepotom i zapanjujućim pejzažima.
 4. Kopaonik – Planinski Raj: Kopaonik, najpoznatije planinsko odmaralište u Srbiji, privlači ljubitelje prirode i zimske sportove. Sa predivnim planinskim vrhovima, šumovitim stazama za šetnju i bogatom ponudom skijališta, Kopaonik nudi nezaboravno iskustvo tokom cele godine.
 5. Golubačka tvrđava – Svedok Prošlosti: Golubačka tvrđava, smeštena na obali Dunava, jedan je od najupečatljivijih istorijskih spomenika u Srbiji. Sa svojim impozantnim kamenim zidovima, kulama i prelepim pogledom na Dunav, ova tvrđava odiše mističnom lepotom i bogatom istorijom.
 6. Tara – Carstvo Prirode: Nacionalni park Tara, smešten na jugozapadu Srbije, pruža predivne pejzaže netaknute prirode. Sa gustim šumama, visokim planinskim vrhovima, jezerima i vodopadima, Tara je idealna destinacija za ljubitelje planinarenja, vožnje bicikla i istraživanja divljeg sveta.
 7. Niš – Grad Istorijskog Nasleđa: Niš, treći po veličini grad u Srbiji, bogat je istorijskim nasleđem i kulturnim spomenicima. Posetite Tvrđavu Niš, mauzolej Ćele-kula, Medijanu i Narodni muzej kako biste upoznali bogatu istoriju i kulturu ovog grada.

Srbija krije brojna skrivena mesta koja često ostaju van turističke mape, ali su vredna posete. Evo nekoliko takvih skrivenih dragulja koje vredi istražiti prilikom posete Srbiji:

 1. Rtanj: Rtanj je planinski vrh smešten u istočnoj Srbiji. Sa svojim karakterističnim vrhom u obliku piramide, Rtanj je privukao pažnju zbog svoje mistične lepote i često se povezuje sa legendama i neobičnim energijama. Ovo mesto je idealno za planinarenje i pruža prelep pogled na okolne predele.
 2. Gamzigrad – Felix Romuliana: Gamzigrad, poznat i kao Felix Romuliana, arheološko nalazište iz rimskog perioda, smešteno je u istočnoj Srbiji. Ovo UNESCO-vim svetskom nasleđu je nepravedno zanemareno, ali nudi impresivne rimske ruševine, uključujući palate, mauzolej i terme.
 3. Vršac: Vršac je gradić smešten u južnom Banatu. Sa svojom impresivnom starom gradskom jezgrom, uskim uličicama i tradicionalnim kućama, Vršac ima šarm i atmosferu koja odiše prošlim vremenima. Takođe, tu se nalazi i Vršački breg, koji pruža prelepe pejzaže i vinograde.
 4. Gostuša: Gostuša je slikovito selo smešteno u istočnoj Srbiji, u blizini planine Stara Planina. Ovo tradicionalno seosko naselje očarava svojom netaknutom prirodom, drvenim kućama sa slamnatim krovovima i autentičnim seoskim ambijentom. Posetite Gostušu kako biste doživeli autentični seoski život i uživali u prelepim pejzažima.
 5. Ovčar-Kablar klisure: Ovčar-Kablar klisure su prirodno čudo smešteno u zapadnoj Srbiji, nedaleko od grada Čačka. Sa svojim impozantnim stenovitim klisurama, zelenim brdima i rekom Zapadnom Moravom koja teče kroz njih, ovo područje je raj za ljubitelje prirode, planinarenje i vožnju brodićem.
 6. Golubac: Golubac je gradić smešten na obali Dunava, poznat po Golubačkoj tvrđavi. Ova srednjovekovna tvrđava sa svojim impozantnim zidovima i pogledom na Dunav pruža fascinantan uvid u prošlost. Osim tvrđave, Golubac je okružen predivnim pejzažima i prirodom koju vredi istražiti.
 7. Rajac: Rajac je seoce smešteno u Homoljskim planinama, istočno od grada Majdanpeka. Sa svojim drvenim kućama, crkvama i uskim uličicama, Rajac ima autentičan etno-ambijent koji vraća posetioce u prošlost. Ovo mesto je takođe poznato po svojim vinogradima i tradicionalnoj proizvodnji vina.

Srbija je poznata po svojim prelepim pravoslavnim manastirima koji predstavljaju duhovne i kulturne centre zemlje. Evo nekoliko manastira koje treba posetiti prilikom putovanja u Srbiju:

 1. Manastir Studenica – Ovaj UNESCO-v svetski spomenik, smešten u centralnom delu Srbije, jedan je od najznačajnijih srpskih manastira. Sa svojom impozantnom arhitekturom iz 12. veka i predivnim freskama, Studenica je mesto od velikog kulturnog i duhovnog značaja.
 2. Manastir Žiča – Smesten u blizini grada Kraljeva, Žiča je poznata kao “srpska Sveta Gora”. Ovaj manastir, koji je bio sedište srpske pravoslavne crkve u srednjem veku, poznat je po svojoj zlatnoj kupoli i bogatim freskama.
 3. Manastir Sopoćani – Takođe UNESCO-v svetski spomenik, manastir Sopoćani se nalazi blizu grada Novog Pazara. Poznat po svojim izuzetnim freskama iz 13. veka, Sopoćani je jedan od najlepših manastira u Srbiji.
 4. Manastir Dečani – Smesten u blizini grada Peći na Kosovu, manastir Dečani je poznat po svojoj izuzetnoj arhitekturi i jedinstvenim freskama. Ovaj manastir je takođe pod zaštitom UNESCO-a.
 5. Manastir Ravanica – Ravanica se nalazi u blizini grada Ćuprija. Ovaj manastir iz 14. veka poznat je po svojoj izuzetnoj arhitekturi i freskama. U Ravanici se nalazi i grob kralja Lazara, jednog od najpoznatijih srpskih srednjovekovnih vladara.
 6. Manastir Grgeteg – Smesten u blizini Iriga, manastir Grgeteg je okružen prelepim voćnjacima. Ovaj manastir, osnovan u 15. veku, poznat je po svojoj lepoj crkvi i mirnoj atmosferi.
 7. Manastir Kalenić – Kalenić se nalazi u blizini grada Rekovac. Ovaj manastir, osnovan u 15. veku, poznat je po svojoj autentičnoj arhitekturi i prelepim freskama.

Ovo su samo neki od mnogobrojnih manastira koji čine bogatu duhovnu baštinu Srbije. Poseta ovim manastirima pruža priliku da se otkrije srpska pravoslavna tradicija, divi se arhitekturi, freskama i doživi mir i duhovnost ovih svetih mesta.

Takođe je poznata po svojim prelepim jezerima i rekama koje pružaju odlične mogućnosti za letovanje i relaksaciju. Evo nekoliko najlepših mesta za letovanje na reci ili jezeru u Srbiji:

 1. Đerdapska klisura i Dunav: Đerdapska klisura, smeštena na Dunavu, nudi prelepe pejzaže, impresivne stene i netaknutu prirodu. Ovo područje je idealno za krstarenje Dunavom, istraživanje arheoloških nalazišta i uživanje u predivnom pogledu na reku.
 2. Palićko jezero: Palićko jezero, smešteno u blizini Subotice, jedno je od najlepših jezera u Srbiji. Sa svojom kristalno čistom vodom, peščanim plažama i šetalištima oko jezera, Palić pruža savršeno mesto za letovanje, opuštanje i rekreaciju.
 3. Vlasinsko jezero: Vlasinsko jezero, smešteno na jugoistoku Srbije, okruženo je prelepom planinskom prirodom. Jezero je idealno za ribolov, vožnju čamcem, šetnje po obali i uživanje u miru i tišini koju pruža priroda.
 4. Borsko jezero: Borsko jezero, smešteno u okolini grada Bora, omiljeno je letnje odmaralište među lokalnim stanovništvom. Sa svojim peščanim plažama, sportskim terenima, restoranima i vodenim aktivnostima, ovo jezero pruža mogućnosti za zabavu i rekreaciju.
 5. Uvac: Uvac je reka koja se nalazi u jugozapadnoj Srbiji i poznata je po svojim spektakularnim meandrima i kanjonima. Ovo područje je dom zaštićene vrste beloglavog supa i pruža mogućnosti za krstarenje brodićem, istraživanje pećina i uživanje u netaknutoj prirodi.
 6. Zaovinsko jezero: Zaovinsko jezero, smešteno u planinskom regionu Zlatibor, okruženo je bujnom šumom i zelenilom. Ovo jezero je popularno za ribolov, veslanje, vožnju čamcem i piknike u prirodi.
 7. Srebrno jezero: Srebrno jezero, smešteno u blizini Velikog Gradišta, privlači posetioce svojom čistom vodom, peščanim plažama i mogućnostima za sportove na vodi. Ovo jezero je omiljeno odredište za porodična letovanja i opuštanje na plaži.

Srbija ima mnogo više prelepim mesta za letovanje na reci ili jezeru, ali ova su samo neka od najpoznatijih. Bez obzira na izbor, ova mesta pružaju mogućnost da se povežete sa prirodom, uživate u vodenim aktivnostima i opustite se tokom letnjeg odmora.

možda će vas zanimati