Interesantne stvari koje (možda) niste znali o Srbiji

Published: December 15, 2022

Srbija je zemlja sa 7.186.862 stanovnika, a njen šarm i bogato kulturno-istorijsko nasleđe čine je veoma privlačnom kako domaćim posetiocima, tako i onim stranim

Srbija je zemlja sa 7.186.862 stanovnika, a njen šarm i bogato kulturno-istorijsko nasleđe čine je veoma privlačnom kako domaćim posetiocima, tako i onim stranim.

Čari Srbije možemo da spoznamo na svakom koraku, a ovom prilikom donosimo vam neke od činjenica koje možda niste znali o našoj zemlji.

1. Prestonicu Srbije osnovali su Kelti u 3. veku pre nove ere, a docnije je postala Singidunum. Godine 876, prvi put se pominje pod imenom Beograd i smatra se jednim od najstarijih gradova u Evropi.

2. Srbija je jedan od najvećih proizvođača i izvoznika malina u svetu.

3. Trg Slavija je do 1880-ih godina bio baruština i tu su Beograđani lovili divlje patke. Kasnije je poznati škotski preduzetnik Frensis Makenzi, koji se pre dolaska u Srbiju bavio poljoprivredom i humanitarnim radom, kupio veliki prostor iznad njega i isparcelisao ga radi prodaje. Tu je sebi izgradio i kuću, koja je 1910. godine pretvorena u Socijalistički narodni dom. Inače, tu su se nalazile i dve poznate kafane – “Tri seljaka” i “Rudničanin”, koje su srušene pre i tokom Drugog svetskog rata.

4. Najznačajniji ćirilični spomenik srpsko-slovenske pismenosti je Miroslavljevo jevanđelje, koje datira iz 12. veka. Danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu, a o njemu je 2007. godine snimljen film “U početku beše reč”, u režiji Boška Savkovića.

5. Čak 17 rimskih careva rođeno je na tlu današnje Srbije. To su Decije Trajan, Hostilijan, Klaudije II Gotski, Aurelijan, Marko Aurelije Prob, Maksimijan, Konstancije I Hlor, Galerije, Maksimin Daja, Flavije Valerije Sever, Konstantin Veliki, Licinije, Konstancije II, Vetranion, Jovijan, Gracijan i Konstancije III.

6. Vampir je jedna od reči iz srpskog jezika koja je opšte prihvaćena u svim svetskim jezicima. Sa druge strane, najpoznatiji srpski vampir pored Save Savanovića je Petar Blagojević. On je bio seljak čiji slučaj spada u prva pominjanja vampirizma u Evropi novijeg doba.

7. Miladin Zarić, učitelj iz Beograda, postao je poznat zahvaljujući tome što je tokom operacije oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu, dana 22. oktobra 1944. godine sprečio rušenje miniranog Savskog mosta. Godine 1978. njegov podvig ekranizovan je jedini put i to indirektno, u pretposlednjoj epizodi serije Povratak otpisanih.

8. Reka Vratna na istoku Srbije, nadaleko je poznata po tri najviša prirodna kamena mosta u Evropi, takozvanim prerastima koji podsećaju na vrata, po kojima je i dobila ime.

9. Prvi satelitski prenos video-signala 1962. godine između Evrope i Severne Amerike sadržao je sliku freske Belog anđela iz manastira Mileševe, jednog od najlepših radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka. Isti taj signal je kasnije bio poslat u svemir prema mogućim oblicima vanzemaljskog života.

10. Hram Svetog Save u Beogradu je najveći srpski pravoslavni hram i jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu.

11. Godine 2014. američki magazin “Mental Floss” naveo je Ćele-kulu kao najveću građevinu napravljenu od ljudskih kostiju.

12. Najstarija sačuvana beogradska kafana je “Znak pitanja”. Po nalogu kneza Miloša 1823. godine podigao ju je Naum Ičko.

13. Srbija ima pet nacionalnih parkova: Đerdap, Kopaonik, Šar-planinu, Taru i Frušku goru.

14. Prema nekim navodima, srpski obaveštajac Dušan Popov je, uz druge ličnosti, poslužio kao inspiracija autoru Ijanu Flemingu za stvaranje legendarnog DŽejmsa Bonda.

15. U Kuber Pidiju, gradu na jugu Australije, nalazi se srpska pravoslavna crkva Svetog proroka Ilije koja važi za jedinstvenu u svetu, pošto se radi o građevini sagrađenoj na dubini od devet metara.

16. Jedan od najstarijih srpskih fudbalskih klubova je FK Javor iz Ivanjice. Osnovan je 1912. godine od strane omladinaca, a nazvan je po obližnjoj planini.

17. Oko 70 odsto prinosa šljive, odnosno oko 424.300 tona godišnje, odlazi u proizvodnju šljivovice – nacionalnog pića zemlje.

18. Prvi beogradski tramvaj pušten je u saobraćaj sredinom oktobra 1892. godine i vozio je centrom grada, od Kalemegdana do Slavije. Niški tramvajski sistem bio je u funkciji od 1930. do 1958. godine, a novosadski od 30. septembra 1911. do istog dana 1958. godine.

19. U holu Crvenog krsta u Ženevi nalazi se tabla na kojoj je ispisano sledeće: “Budi tako human kao što je bila Srbija humana 1885. godine”. Naime, tada je Srbija pomogla Bugarskoj, iako su te dve zemlje bile u ratu.

20. Film “Karađorđe”, snimljen je 1911. godine u režiji Čiča Ilije Stanojevića i smatra se najstarijim igranim filmom u Srbiji i na Balkanu.

možda će vas zanimati