Najtraženije veštine u IT industriji u 2023. godini: Ključ za uspeh u digitalnom svetu

Published: July 7, 2023

U današnjem digitalnom dobu, IT industrija je jedno od najbrže rastućih polja sa konstantnom potražnjom za stručnjacima koji poseduju različite veštine. Kako tehnologija i digitalna transformacija nastavljaju da oblikuju naš svet, određene veštine su postale izuzetno tražene u IT sektoru. U ovom članku istražujemo najvažnije veštine koje će biti u visokoj potražnji u IT industriji u 2023. godini.

 1. Veštine veštačke inteligencije i mašinskog učenja: Veštačka inteligencija (AI) i mašinsko učenje (ML) ostaju jedne od najtraženijih veština u IT industriji. Stručnjaci koji su obučeni u ovoj oblasti mogu kreirati inovativne AI aplikacije, razvijati algoritme za mašinsko učenje i primenjivati tehnike dubokog učenja. Razumevanje AI i ML tehnologija omogućava organizacijama da poboljšaju efikasnost, donose pametne poslovne odluke i inoviraju na tržištu.
 2. Veb razvoj: Sve veći broj kompanija se oslanja na veb za predstavljanje svojih proizvoda i usluga. Veštine u veb razvoju, kao što su poznavanje HTML, CSS, JavaScript i popularnih veb okvira (poput React, Angular ili Vue), su izuzetno tražene. Stručnjaci za veb razvoj su sposobni da kreiraju moderna, interaktivna i responzivna veb mesta koja pružaju korisnički prijateljsko iskustvo.
 3. Podaci i analitika: Podaci imaju ključnu ulogu u donošenju informisanih odluka i strategija. Stručnjaci za podatke i analitiku, koji poseduju veštine u obradi podataka, analizi i vizualizaciji, su sve više traženi. Oni mogu raditi sa velikim skupovima podataka, primenjivati alate za mašinsko učenje i razvijati poslovne modele zasnovane na podacima. Ove veštine pomažu kompanijama da dobiju uvid u svoje poslovanje, identifikuju trendove i donose informisane odluke.
 4. Razvoj mobilnih aplikacija: Mobilni uređaji su postali sastavni deo našeg svakodnevnog života, što dovodi do velike potražnje za stručnjacima za razvoj mobilnih aplikacija. Poznavanje različitih platformi za mobilni razvoj, kao što su Android i iOS, i iskustvo u razvoju korisničkih interfejsa i performantnih aplikacija su veštine koje se cene. Stručnjaci za razvoj mobilnih aplikacija mogu stvarati inovativne mobilne aplikacije koje pružaju jedinstveno korisničko iskustvo.
 5. Kibernetička bezbednost: S rastom digitalnog sveta dolazi i veći rizik od sajber napada i povrede privatnosti. Stručnjaci za kibernetičku bezbednost su ključni u zaštiti organizacija od sajber pretnji. Oni poseduju veštine u otkrivanju i sprečavanju napada, upravljanju bezbednošću mreža i aplikacija, kao i u rešavanju bezbednosnih incidenata. Kibernetička bezbednost će i dalje biti jedna od najvažnijih oblasti u IT industriji.

U IT industriji, znanje određenih programa i alata može biti ključno za konkurentnost i traženost u poslu. Evo nekoliko najtraženijih programa i alata u IT industriji:

 1. Java:
  Java je jedan od najpopularnijih programskih jezika koji se koristi u razvoju softvera. Poznavanje Java programiranja omogućava stručnjacima da razvijaju različite vrste aplikacija, uključujući veb aplikacije, mobilne aplikacije i serverske aplikacije.
 2. Python:
  Python je još jedan vrlo popularan programski jezik koji je postao veoma tražen u IT industriji. Python se koristi za razvoj veb aplikacija, analitiku podataka, veštačku inteligenciju i automatizaciju procesa. Poznavanje Pythona omogućava stručnjacima pristup raznovrsnim poslovima u različitim IT sektorima.
 3. JavaScript:
  JavaScript je programski jezik koji se koristi za razvoj interaktivnih veb stranica i aplikacija. Poznavanje JavaScripta je ključno za front-end razvoj, gde se kreira korisnički interfejs i unapređuje korisničko iskustvo.
 4. SQL:
  SQL (Structured Query Language) je jezik za upravljanje bazama podataka. Poznavanje SQL-a omogućava stručnjacima pristup i manipulaciju podacima u bazama podataka, izvođenje upita, upravljanje bazama podataka i optimizaciju performansi.
 5. C/C++:
  C i C++ su popularni programski jezici koji se koriste za razvoj sistema i aplikacija koje zahtevaju visok nivo performansi i kontrolu nad hardverom. Stručnjaci koji poznaju C i C++ mogu se baviti razvojem operativnih sistema, ugrađenih sistema, igara i aplikacija za rad sa hardverom.
 6. HTML/CSS:
  HTML (Hypertext Markup Language) i CSS (Cascading Style Sheets) su osnovni jezici za izgradnju veb stranica. Poznavanje HTML-a i CSS-a je neophodno za front-end razvoj, jer omogućava dizajniranje i strukturiranje veb stranica.
 7. DevOps alati:
  DevOps alati, kao što su Docker, Kubernetes, Jenkins, Git itd., su izuzetno traženi u IT industriji. DevOps pristup integriše razvoj softvera i operacije kako bi se ubrzao proces isporuke softvera i unapredila saradnja između timova. Poznavanje ovih alata može biti ključno za automatizaciju i efikasnost u razvoju softvera.

Važno je napomenuti da su ovi programi samo neki od najtraženijih u IT industriji, ali potrebe mogu varirati u zavisnosti od specifičnih poslova, industrije i trendova. Uvek je korisno pratiti trendove u industriji i prilagođavati svoje veštine i znanje u skladu s tim kako bi se ostala konkurentna i tražena u IT sektoru.

Zaključak: IT industrija je u konstantnoj evoluciji i zahteva različite veštine kako bi se zadovoljile potrebe digitalnog sveta. Veštine veštačke inteligencije i mašinskog učenja, veb razvoja, podataka i analitike, razvoja mobilnih aplikacija i kibernetičke bezbednosti su samo neke od najtraženijih veština u 2023. godini. Sve ove veštine imaju ključnu ulogu u transformaciji i inovaciji organizacija, omogućavajući im da ostanu konkurentne i uspešne u digitalnom svetu. Sticanje ovih veština može biti ključ za uspeh u IT industriji i otvoriti vrata mnogim izazovnim i perspektivnim karijernim mogućnostima.

možda će vas zanimati