Saveti za uređenje doma: Na šta obratiti pažnju prilikom stvaranja savršenog ambijenta

Published: July 7, 2023

Uređenje doma je izuzetno važno jer nam omogućava da stvorimo prostor koji je udoban, estetski prijatan i funkcionalan. Bez obzira na stil uređenja koji preferirate, postoje određeni aspekti na koje treba obratiti pažnju kako biste postigli harmoniju i stvorili savršeni ambijent. U ovom članku ćemo vam pružiti nekoliko saveta koji će vam pomoći da uređujete svoj dom na najbolji mogući način.

 1. Planiranje i organizacija: Pre nego što započnete sa uređenjem, važno je napraviti plan i dobro organizovati prostor. Razmislite o funkcionalnosti prostorije, rasporedu nameštaja i adekvatnom korišćenju prostora. Takođe, razmislite o tome kako želite da se osećate u prostoru i koji stil uređenja najbolje odražava vašu ličnost i preferencije.
 2. Boje i osvetljenje: Boje imaju značajan uticaj na atmosferu u prostoru. Odaberite boje koje vam prijaju i koje se uklapaju sa ostatkom enterijera. Neutralne boje poput bele, sive i bež mogu pružiti opuštajući i elegantan izgled, dok jarki tonovi mogu uneti energiju i vitalnost. Takođe, obratite pažnju na osvetljenje jer ono može dodatno transformisati prostor i naglasiti određene elemente.
 3. Nameštaj i dekoracija: Odabir odgovarajućeg nameštaja je ključan za funkcionalnost i estetiku prostora. Uzimajte u obzir veličinu prostorije i raspored kako biste odabrali komade koji se uklapaju. Takođe, dodajte lični pečat svom domu kroz dekoraciju. Biljke, umetnička dela, fotografije i tekstilni dodaci mogu uneti toplinu i ličnost u prostor.
 4. Prostor za skladištenje: Da biste održavali dom urednim i organizovanim, važno je imati dovoljno prostora za skladištenje. Razmislite o ugradnim ormarima, policama, kutijama ili drugim rešenjima za organizaciju stvari. Na taj način možete maksimalno iskoristiti prostor i imati sve na svom mestu.
 5. Funkcionalnost i udobnost: Obratite pažnju na funkcionalnost i udobnost prostora. Razmislite o tome kako koristite svaku prostoriju i prilagodite je svojim potrebama. Udoban nameštaj, dobra ventilacija, adekvatno osvetljenje i dobro raspoređeni elementi mogu stvoriti prostor u kojem se osećate prijatno i opušteno.

Evo nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da prostor u domu izgleda veći:

 1. Svetle boje: Korišćenje svetlih boja na zidovima, podovima i nameštaju može otvoriti prostor i stvoriti iluziju većeg prostora. Boje poput bele, svetlo sive ili bež reflektuju svjetlost, čineći prostor svetlijim i prozračnijim. Takođe, odabir monohromatske sheme boja može stvoriti kontinuitet i vizuelno povećati prostor.
 2. Ogledala: Postavljanje ogledala na strateška mesta u prostoru je odličan trik za stvaranje iluzije većeg prostora. Ogledala reflektuju svetlost i stvaraju dubinu, čime prostor izgleda prostranije. Pokušajte da postavite ogledalo nasuprot prozora kako biste maksimalno iskoristili prirodno svetlo.
 3. Pravilno raspoređivanje nameštaja: Raspored nameštaja igra ključnu ulogu u tome kako prostor izgleda i funkcioniše. Kada raspoređujete nameštaj, vodite računa o otvorenom prostoru i protoku svetlosti. Birajte komade nameštaja koji su proporcionalni veličini prostorije i izbjegavajte pretrpavanje prostora suvišnim komadima. Takođe, pokušajte sa postavljanjem nameštaja uz zidove kako biste stvorili otvoren središnji prostor.
 4. Korišćenje visokih polica ili ormara: Koristite vertikalni prostor u svom domu tako da postavljate visoke police ili ormare. Ovo ne samo da pruža dodatne opcije za skladištenje, već i usmerava pogled prema gore, čime se stvara iluzija veće visine prostora.
 5. Svetlosni efekti: Dobro osvetljenje može da otvori prostor i stvorit iluziju većeg prostora. Koristite kombinaciju prirodnog i veštačkog osvetljenja kako biste maksimalno osvetlili prostor. Koristite rasvetu koja je usmerena prema gore kako bi plafon izgledao viši, i dodajte dovoljno svetla u tamnije delove prostorije kako bi se izbegao osećaj skučenosti.
 6. Minimalistički pristup: Manje je više kada je u pitanju stvaranje utiska većeg prostora. Pokušajte s minimalističkim pristupom u uređenju doma, odabirom ključnih komada nameštaja i ograničavanjem dekorativnih detalja. Održavajte prostor urednim i organizovanim kako bi izgledao prostranije.

U Srbiji postoji nekoliko renomiranih radnji za kupovinu namštaja koje nude širok izbor kvalitetnih i stilskih komada

 1. Simpo: Simpo je jedan od najpoznatijih lanaca prodavnica namještaja u Srbiji. Nude raznolik asortiman nameštaja za sve prostorije u domu, uključujući dnevnu sobu, spavaću sobu, trpezariju i kancelariju. Simpo se ističe po pristupačnim cenama, širokom izboru stilova i kvalitetu svojih proizvoda.
 2. Forma Ideale: Forma Ideale je takođe poznata radnja za kupovinu namještaja u Srbiji. Nudi širok spektar modernog i klasičnog nameštaja za sve prostorije. Forma Ideale se ističe po kvalitetu, elegantnom dizajnu i raznovrsnosti ponude.
 3. Jysk: Jysk je internacionalni lanac prodavnica koji je prisutan i u Srbiji. Nude širok asortiman nameštaja za spavaću sobu, dnevnu sobu, kuhinju, kupatilo i baštenski nameštaj. Jysk se ističe po pristupačnim cenama, modernom dizajnu i funkcionalnosti svojih proizvoda.
 4. Meblo Trade: Meblo Trade je poznata radnja sa višedecenijskim iskustvom u prodaji nameštaja. Nude širok izbor nameštaja za dom, kancelariju i ugostiteljstvo. Meblo Trade se ističe po kvalitetu, trajnosti i dizajnu svojih proizvoda.
 5. SuperEnterijer: SuperEnterijer je online prodavnica namještaja koja nudi širok izbor nameštaja za sve prostorije u domu. Ova radnja se ističe po raznovrsnosti stila, pristupačnim cenama i mogućnosti online kupovine.

Važno je napomenuti da ovo samo predstavlja nekoliko od mnogih radnji u Srbiji koje nude kvalitetan nameštaj. Pre nego što se odlučite za kupovinu, preporučuje se da istražite različite prodavnice, uporedite cene i kvalitet proizvoda, kao i pročitate recenzije drugih kupaca kako biste doneli informisanu odluku koja odgovara vašim potrebama i preferencijama.

Zaključak: Uređenje doma je proces koji zahteva pažnju i planiranje. Obratite pažnju na organizaciju, boje, osvetljenje, nameštaj, dekoraciju i funkcionalnost prostora kako biste stvorili harmoničan ambijent koji odražava vaš stil i ličnost. Vaš dom treba biti mesto gde se osećate opušteno i inspirisano, stoga se prepustite kreativnosti i uživajte u uređenju svog prostora.

možda će vas zanimati